De ce crește temperatura la centrală?

Centrala termică reprezintă o componentă esențială a sistemului de încălzire al unei locuințe sau a unei clădiri. Ea are rolul de a transforma energia termică dintr-un combustibil (gaz natural, motorină, cărbune etc.) în căldură, furnizând …

De ce crește temperatura la centrală?

Centrala termică reprezintă o componentă esențială a sistemului de încălzire al unei locuințe sau a unei clădiri. Ea are rolul de a transforma energia termică dintr-un combustibil (gaz natural, motorină, cărbune etc.) în căldură, furnizând astfel confort și temperatură plăcută în interiorul locuinței. Cu toate acestea, este posibil să apară situații în care temperatura la centrală crește, ceea ce poate ridica semne de întrebare și poate necesita intervenții pentru a remedia problema. În acest articol, vom explora cauzele potențiale ale creșterii temperaturii la centrală și modalitățile de prevenție și rezolvare a acestui fenomen.

De ce temperatura crește la centrală?

Motivul principal al creșterii temperaturii la centrală poate fi reprezentat de un defect sau o problemă tehnică în sistemul de funcționare. Iată câteva cauze comune:

 • Blocarea sau înfundarea filtrelor: Dacă filtrele din centrală sunt blocate sau înfundate, fluxul de apă este restricționat, ceea ce poate duce la supraîncălzirea aparatului.
 • Pompa de circulație defectă: Pompa care circulă apa prin centrală poate suferi defecțiuni, împiedicând circulația corespunzătoare a apei și cauzând creșterea temperaturii.
 • Valva de amestec: Această valvă are rolul de a amesteca apa caldă cu apa rece, pentru a menține temperatura dorită. O valvă defectă poate cauza supraîncălzirea apei din sistem.
 • Reglarea incorectă a termostatului: Setarea termostatului la o temperatură prea mare poate conduce la supraincălzirea apei din centrală.
 • Pierderi de apă: Pierderile de apă din sistem pot determina scăderea presiunii, ceea ce poate duce la creșterea temperaturii.
 • Depunerile de calcar: Depunerile de calcar pot afecta transferul de căldură în centrală, conducând la creșterea temperaturii.
Vezi și:  Cum se înmulțesc mușcatele

Cum putem preveni creșterea temperaturii?

Pentru a preveni creșterea temperaturii la centrală și pentru a asigura un funcționament optim al sistemului de încălzire, este important să avem în vedere următoarele măsuri preventive:

 • Mentenanță regulată: Efectuarea unei mentenanțe periodice poate identifica și rezolva potențialele probleme înainte ca acestea să cauzeze defecțiuni majore.
 • Curățarea filtrelor: Asigurați-vă că filtrele din centrală sunt curate și schimbați-le conform indicațiilor producătorului.
 • Verificarea pompelor de circulație: Monitorizați starea pompelor și înlocuiți-le în cazul în care prezintă semne de uzură.
 • Reglarea corectă a termostatului: Setarea termostatului la o temperatură potrivită va asigura un consum eficient de energie și va preveni supraîncălzirea.
 • Tratarea apei: Utilizați produse anticalcar pentru a preveni depunerile de calcar în centrală.

Cum putem remedia creșterea temperaturii?

Dacă temperatura la centrală a crescut și observați că ceva nu este în regulă, puteți lua în considerare următoarele acțiuni pentru remediere:

 • Opritul centrală: Întrerupeți alimentarea cu combustibil și energia electrică și așteptați ca aparatul să se răcească.
 • Verificarea pompelor și a filtrelor: Înainte de a reporni centrala, verificați starea pompelor de circulație și a filtrelor, curățați-le sau înlocuiți-le dacă este cazul.
 • Verificarea valvelor: Asigurați-vă că valva de amestec și alte componente importante funcționează corespunzător.
 • Verificarea presiunii: Verificați nivelul de presiune în sistem și adăugați apă dacă este necesar.
 • Apelarea unui specialist: Dacă nu reușiți să rezolvați problema sau suspectați că există o defecțiune majoră, apelați un specialist în domeniu.

FAQs (Întrebări frecvente)

1. De ce se supraîncălzește centrala?

Centrala se poate supraîncălzi din cauza unor defecțiuni tehnice, cum ar fi blocarea filtrelor, defectarea pompei de circulație sau reglarea incorectă a termostatului.

Vezi și:  Câți Metri Pătrați Are un Hectar?

2. Cum pot preveni supraîncălzirea centralei?

Pentru a preveni supraîncălzirea centralei, este important să efectuați o mentenanță regulată, să curățați filtrele și să verificați starea componentelor importante ale sistemului.

3. Ce trebuie să fac dacă centrala se supraîncălzește?

În cazul în care centrala se supraîncălzește, opriți imediat alimentarea cu combustibil și energia electrică și verificați starea pompelor, filtrelor și valvelor. Dacă nu reușiți să remediați problema, apelați un specialist.

4. Cum pot identifica pierderile de apă din sistemul de încălzire?

Pierderile de apă pot fi identificate prin verificarea presiunii în sistem. Dacă observați că presiunea scade frecvent, există posibilitatea să existe o scurgere de apă.

5. Cât de des ar trebui să efectuez mentenanța centralei?

Mentenanța centralei ar trebui efectuată cel puțin o dată pe an sau conform indicațiilor producătorului, pentru a asigura funcționarea optimă și a preveni apariția unor defecțiuni majore.

Vezi și:

Lasă un comentariu