Ce se pune sub parchet

Bine ai venit la ghidul nostru complet despre ce se pune sub parchet! Atunci când vine vorba de amenajarea podelei, alegerea materialelor potrivite pentru sub-parchet este esențială pentru o bază solidă și durabilă pentru pardoseală. …

Ce se pune sub parchet

Bine ai venit la ghidul nostru complet despre ce se pune sub parchet! Atunci când vine vorba de amenajarea podelei, alegerea materialelor potrivite pentru sub-parchet este esențială pentru o bază solidă și durabilă pentru pardoseală. Vom explora opțiunile disponibile și vom oferi informații importante pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie pentru locuința ta.

Tipuri de materiale pentru sub-parchet

Există mai multe tipuri de materiale utilizate pentru a crea o bază adecvată pentru parchet. Iată câteva dintre cele mai comune:

 • Panouri OSB (Oriented Strand Board) – Aceste panouri sunt fabricate din lemn de rășinoase și oferă o bază durabilă și rezistentă pentru parchet. Sunt foarte populare în construcția modernă datorită stabilității și prețului accesibil.
 • Placi din lemn contralaminat – Aceste plăci sunt realizate din lemn stratificat și oferă o bază solidă și durabilă pentru podea. Sunt ideale pentru a fi folosite în camere cu trafic intens.
 • Placi din fibră de lemn (HDF sau MDF) – Aceste plăci sunt fabricate din fibre de lemn comprimate, oferind o bază uniformă și stabilă pentru pardoseală. Sunt adesea folosite în parchetele laminare.
 • Folie de polietilenă – Această folie subțire se instalează sub podea pentru a proteja împotriva umezelii și a umezelii din subsol.

Avantajele unei baze adecvate pentru parchet

O bază corectă pentru parchet aduce o serie de avantaje semnificative:

 • Durabilitate sporită – Un sub-parchet adecvat asigură rezistență și durabilitate pentru podea pe termen lung.
 • Stabilitate – Parchetul se va așeza uniform pe o bază stabilă, reducând riscul de crăpare sau deplasare.
 • Izolație termică și fonică – Materialele adecvate pentru sub-parchet pot oferi izolație termică și fonică, sporind confortul în interiorul casei.
 • Protecție împotriva umezelii – Unele materiale pentru sub-parchet au proprietăți de rezistență la umezeală, protejând pardoseala de eventualele scurgeri de apă.
Vezi și:  De ce am curent pe impamantare

Instalarea corectă a sub-parchetului

Instalarea sub-parchetului se face înainte de montarea propriu-zisă a parchetului. Pentru a te asigura că totul este corect, iată câțiva pași esențiali:

 1. Pregătirea suprafeței – Asigură-te că suprafața pe care va fi instalat sub-parchetul este curată, netedă și uscată.
 2. Așezarea materialelor – Urmează instrucțiunile producătorului și asigură-te că materialele pentru sub-parchet sunt așezate uniform și bine fixate între ele.
 3. Izolarea zgomotului – Dacă dorești o izolare fonică mai bună, poți instala o barieră fonică sub sub-parchet.
 4. Verificarea nivelului – Asigură-te că suprafața sub-parchetului este perfect nivelată pentru a evita probleme în viitor.

Întrebări frecvente (FAQs)

1. Ce se întâmplă dacă nu pun sub-parchet?

Dacă nu pui un material adecvat sub parchet, s-ar putea să ai probleme precum crăparea, scârțâirea sau deplasarea podelei. Un sub-parchet corespunzător ajută la prelungirea duratei de viață a parchetului și asigură un mediu mai confortabil în locuință.

2. Pot folosi plăci de ghips ca sub-parchet?

Plăcile de ghips nu sunt recomandate ca material pentru sub-parchet, deoarece nu oferă aceeași stabilitate și durabilitate ca materialele menționate anterior. Este mai bine să optezi pentru panouri OSB, plăci de lemn contralaminat sau alte materiale special concepute pentru a fi utilizate ca sub-parchet.

3. Cât costă instalarea sub-parchetului?

Costul instalării sub-parchetului poate varia în funcție de tipul de material ales, dimensiunea suprafeței și complexitatea lucrării. În general, instalarea unui sub-parchet este un cost rezonabil și adaugă valoare pardoselii tale pe termen lung.

4. Pot instala sub-parchetul singur?

Dacă ai experiență în lucrul cu materialele de construcții și ai uneltele adecvate, poți încerca să instalezi sub-parchetul singur. Cu toate acestea, este întotdeauna recomandat să ceri ajutorul unui profesionist pentru a te asigura că totul este făcut corect și că vei obține rezultatele dorite.

Vezi și:  Câte kilograme are o bară de fier beton de 14?

5. Cât timp durează instalarea sub-parchetului?

Timpul necesar instalării sub-parchetului depinde de dimensiunea suprafeței și de complexitatea lucrării. De obicei, lucrarea poate fi finalizată în câteva zile, dar poate varia în funcție de circumstanțe.

Vezi și:

Lasă un comentariu