De ce am curent pe impamantare

Pentru a intelege de ce avem curent pe impamantare, trebuie sa exploram conceptul de impamantare si cum functioneaza un sistem de impamantare in sistemele electrice. Cuprins ascundeți 1 Impamantarea – Ce este si cum functioneaza …

De ce am curent pe impamantare

Pentru a intelege de ce avem curent pe impamantare, trebuie sa exploram conceptul de impamantare si cum functioneaza un sistem de impamantare in sistemele electrice.

Impamantarea – Ce este si cum functioneaza

Impamantarea reprezinta o conexiune electrica intre un circuit sau un echipament electric si pamant. Scopul principal al impamantarii este sa asigure o cale de intoarcere pentru curentul electric in cazul unei defectiuni, pentru a preveni accidente sau daune mai grave. Acesta este un element important al sistemelor electrice si de distributie a energiei, avand numeroase beneficii si aplicatii practice.

Un sistem electric impamantat permite ca un curent electric de defectiune sa se scurga catre pamant, evitand astfel riscul de electrocutare a oamenilor sau deteriorarea echipamentelor. De asemenea, impamantarea contribuie la protejarea componentelor electrice impotriva supratensiunilor si a fluctuatiilor in tensiune, asigurand astfel o functionare stabila si sigura a sistemelor electrice.

De ce este necesara impamantarea in sistemele electrice

Impamantarea este cruciala in sistemele electrice din mai multe motive:

 • Protectie impotriva socurilor electrice: Atunci cand un echipament electric sau un cablu se defecteaza si apare un curent de defectiune, acesta poate reprezenta un pericol major pentru oamenii care intra in contact cu echipamentul sau cablul. Impamantarea asigura o cale sigura de intoarcere a curentului defect la pamant, protejand astfel persoanele implicate.
 • Reducerea tensiunilor de pas: Tensiunile de pas pot aparea in timpul unor evenimente precum traznete sau defectiuni izolate in retea. Impamantarea contribuie la disiparea acestor tensiuni periculoase, reducand riscul de daune sau avarii.
 • Stabilizarea tensiunii: Prin conectarea neutrelor la pamant, impamantarea ajuta la stabilizarea tensiunii in retelele electrice, prevenind fluctuatiile excesive si asigurand o distributie uniforma a energiei.
 • Protectie impotriva supratensiunilor: Supratensiunile pot afecta echipamentele electrice sensibile. Impamantarea ofera o cale de scurgere a curentului excesiv, protejand astfel echipamentele de eventualele avarii.
Vezi și:  Câți metri pătrați are un metru cub de scandură

Tipuri de impamantare

Există mai multe tipuri de impamantare utilizate in sistemele electrice. Cateva dintre cele mai comune includ:

 • Impamantare prin rezistenta: Acest tip de impamantare utilizeaza o rezistenta intre conductoarele active si pamant pentru a controla curentul de defectiune.
 • Impamantare prin inel: Este o metoda in care un conductor inelar este legat de conductorii activi, iar punctul de mijloc al inelului este conectat la pamant.
 • Impamantare prin sonda: Sonda impamantarii este ingropata in pamant si este utilizata pentru a asigura o conexiune directa cu pamantul.
 • Impamantare prin placa: Se bazeaza pe placi metalice ingropate in pamant, care asigura o suprafata mare pentru dispersarea curentului.

Beneficiile impamantarii corecte

O impamantare corecta aduce numeroase beneficii in sistemele electrice:

 • Reducerea riscului de accidente: Impamantarea previne riscul de electrocutare, reducand astfel incidentele tragice.
 • Protejarea echipamentelor: Prin scurgerea curentului defect la pamant, impamantarea protejeaza echipamentele de avarii costisitoare.
 • Asigurarea functionarii stabile: O impamantare corecta asigura o tensiune stabila si uniforma, prevenind opriri sau caderi de tensiune neasteptate.
 • Conformitatea cu standardele de siguranta: Majoritatea codurilor de siguranta si reglementarile cer impamantarea adecvata in instalatiile electrice.

FAQs despre impamantarea in sistemele electrice

1. Ce se intampla daca un sistem electric nu este impamantat corect?

Daca un sistem electric nu este impamantat corect, exista un risc crescut de accidente grave, cum ar fi electrocutarea oamenilor sau avarierea grava a echipamentelor electrice. De asemenea, tensiunile de pas si supratensiunile pot afecta functionarea sistemului electric, conducand la disfunctionalitati sau avarii majore.

2. Cum pot verifica daca sistemul meu electric este impamantat corect?

Pentru a verifica daca sistemul tau electric este impamantat corect, este recomandat sa soliciti ajutorul unui electrician calificat. Acesta va putea efectua masuratori si teste speciale pentru a asigura ca impamantarea este realizata conform standardelor si reglementarilor.

Vezi și:  Cum Scapi de Ploșnite - Metode Eficiente pentru a Scăpa de Aceste Insecte Nedorite

3. Care este diferenta dintre impamantare si legarea la pamant?

Impamantarea si legarea la pamant sunt termeni utilizati adesea interschimbabil, dar au sensuri diferite. Impamantarea se refera la conectarea unui circuit electric sau a unui echipament la pamant pentru a furniza o cale de intoarcere pentru curentul de defectiune. Legarea la pamant, pe de alta parte, se refera la conectarea pamantului fizic al unei cladiri sau al unui echipament la un sistem de impamantare pentru a asigura o referinta comuna a tensiunii.

4. Exista riscul de soc electric in cazul impamantarii?

Impamantarea corespunzatoare reduce semnificativ riscul de soc electric. Atunci cand apare o defectiune si un curent de defectiune se scurge catre pamant, impamantarea furnizeaza o cale de intoarcere sigura pentru curentul respectiv, prevenind astfel socurile electrice periculoase pentru oameni.

5. Pot realiza eu insumi impamantarea sistemului meu electric?

Realizarea impamantarii unui sistem electric necesita cunostinte tehnice solide si respectarea stricta a reglementarilor de siguranta. Este recomandat sa soliciti serviciile unui electrician profesionist si calificat pentru a asigura o impamantare corecta si sigura.

Vezi și:

Lasă un comentariu