Centrala nu încălzește caloriferele

Centrala termică este un element esențial în sistemul de încălzire al unei locuințe, având rolul de a furniza căldură necesară confortului în timpul sezonului rece. Cu toate acestea, pot apărea situații neplăcute în care centrala …

Centrala nu încălzește caloriferele

Centrala termică este un element esențial în sistemul de încălzire al unei locuințe, având rolul de a furniza căldură necesară confortului în timpul sezonului rece. Cu toate acestea, pot apărea situații neplăcute în care centrala nu încălzește caloriferele corespunzător, lăsând locuința rece și inconfortabilă. Dacă te confrunți cu o astfel de problemă, este important să înțelegi posibilele cauze și soluții pentru a remedia situația.

Posibile cauze ale problemei

Motivul pentru care centrala nu încălzește caloriferele poate fi divers și necesită investigații pentru a fi identificat cu precizie. Iată câteva cauze frecvente ale acestei probleme:

 • Presiune scăzută în sistem: Un nivel scăzut al presiunii în centrală poate duce la o funcționare inadecvată și poate împiedica circulația apei călduțe în calorifere.
 • Aer în radiatoare: Dacă în sistemul de încălzire există aer, acesta poate bloca circulația apei calde prin calorifere.
 • Blocarea sau înfundarea caloriferelor: Murdăria, reziduurile sau coroziunea pot duce la blocarea conductelor și la reducerea fluxului de apă călduță către calorifere.
 • Probleme cu pompa de circulație: Dacă pompa de circulație nu funcționează corespunzător, apa nu poate fi propulsată în calorifere.
 • Probleme cu termostatul sau senzorii: Defecțiunile la nivelul termostatului sau senzorilor pot influența modul în care centrala reglează temperatura apei și, implicit, a căldurii furnizate către calorifere.
 • Alte probleme tehnice: Există o gamă variată de defecțiuni tehnice care pot afecta funcționarea corectă a centralei termice și a sistemului de încălzire.
Vezi și:  Centrala pe Butelie: O Sursă Versatilă de Încălzire

Soluții pentru remedierea problemei

Pentru a rezolva problema centrală care nu încălzește caloriferele, este recomandat să urmezi câțiva pași de verificare și, dacă este necesar, să soliciti asistența unui specialist în instalații termice:

 1. Verifică presiunea centrală: Asigură-te că presiunea din centrală se încadrează în valorile recomandate de producător. Dacă este necesar, adaugă apă pentru a ajunge la presiunea optimă.
 2. Aerisește caloriferele: Deschide supapele de aerisire ale caloriferelor pentru a permite evacuarea aerului din sistem. Repetă operațiunea până când apa curge constant, fără întreruperi sau zgomote ciudate.
 3. Verifică și curăță caloriferele: Verifică dacă caloriferele sunt blocate sau înfundate de reziduuri și curăță-le corespunzător. Dacă este necesar, poți apela la un specialist pentru o curățare mai profundă.
 4. Verifică pompa de circulație: Asigură-te că pompa de circulație funcționează în mod corespunzător și nu are defecte. De asemenea, verifică dacă nu există obstrucții în conducte.
 5. Verifică termostatul și senzorii: Verifică setările termostatului și asigură-te că funcționează așa cum trebuie. Dacă apar defecțiuni, apelează la un tehnician specializat pentru remediere.
 6. Apelarea la un specialist: Dacă nu reușești să identifici problema sau remedierea acesteia depășește cunoștințele tale, este indicat să contactezi un specialist în instalații termice.

Întrebări frecvente (FAQs)

1. De ce centrala termică nu încălzește corect caloriferele?

Astfel de situații pot fi cauzate de presiune scăzută în sistem, prezența aerului în radiatoare, blocarea sau înfundarea caloriferelor, probleme cu pompa de circulație, defecțiuni la nivelul termostatului sau senzorilor sau alte probleme tehnice.

2. Cum pot verifica presiunea centrală?

Pentru a verifica presiunea centrală, verifică manometrul de pe centrală. Presiunea ar trebui să se încadreze în intervalul recomandat de producător. Dacă este necesar, adaugă apă în sistem pentru a ajunge la presiunea optimă.

Vezi și:  Centrala Liepsnele: Eficiență și Confort pentru Casa ta

3. De ce trebuie să aerisește caloriferele și cum se face acest lucru?

Aerul acumulat în calorifere poate împiedica circulația apei călduțe. Pentru a aerisi caloriferele, deschide supapele de aerisire ale acestora până când apa curge constant, fără întreruperi sau zgomote ciudate.

4. Cum pot curăța caloriferele?

Pentru a curăța caloriferele de reziduuri și murdărie, poți folosi o perie sau un aspirator. În cazul în care caloriferele sunt puternic înfundate, este recomandat să apelezi la un specialist pentru o curățare mai profundă.

5. Când ar trebui să solicit asistența unui specialist?

Dacă nu reușești să identifici problema sau remedierea acesteia depășește cunoștințele tale în domeniu, este indicat să contactezi un specialist în instalații termice. Acesta va putea diagnostica corect problema și va efectua reparațiile necesare.

Vezi și:

Lasă un comentariu